Hieronder leest u de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Mirjam van 't Veld.
Beste Almeloërs, lieve mensen, Welkom hier in het huis van onze stad. Fijn dat u hier naartoe bent gekomen om samen het jaar 2024 in te luiden. Begin november ben ik hier gestart als waarnemend burgemeester. En om uit te leggen waarom ik hier onder andere sta moet ik terug naar mijn studietijd. Ik maakte vrienden die uit Twente kwamen. Echte Tukkers. In die periode ging ik in de weekenden en met feestdagen vaak met hen mee. Ik trof daar veel gezelligheid en warmte. Heerlijke tradities en nog echt omkijken naar elkaar. Dat doen jullie goed hier. Mede daardoor ben ik met veel enthousiasme op 1 november begonnen als waarnemend burgemeester. Ik neem u graag mee in de eerste ervaringen tijdens mijn ontdekkingstocht in deze verrassende gemeente. Want ja, Almelo verrast me.
Bijvoorbeeld door haar zichtbaar rijke historie. Ik wist eerder niet dat Almelo vroeger een Heerlijckheid was. Dat gaf en geeft Almelo iets extra's. Almelo onderscheidt zich ook nu nog als een uiterst groene stad met prachtige lanen, landerijen en vele parken in de stad. Voor bewoners en bezoekers biedt het tal van recreatieve mogelijkheden. Maar ook historische gebouwen als het tolhuis en de theekoepel zijn stille getuigen van deze periode van de Heerlijckheid Almelo. Ik vermoed dat velen, waaronder mijn eerder genoemde vrienden, dat niet weten over Almelo. Kortom: ik ontdek nu hoe heerlijck verrassend Almelo is.
"De gemeente verrast me door de diversiteit aan mogelijkheden die ze te bieden heeft."
De combinatie van internationaal toonaangevende bedrijven, de prachtige plannen voor de ontwikkeling van onze brede stationsomgeving met daarin volop ruimte voor verschillende functies en woningen in ieder segment. Maar ook de verbinding in de samenleving. Op de tribunes bij onze club Heracles, bouwend aan een huisje in het houtdorp bij 't Aahoes in Aadorp, in Mariaparochie, straks tijdens carnaval in de polonaise in Bornerbroek: iedereen staat zij aan zij. En dat allemaal natuurlijk overgoten met een sausje van de alom geroemde Twentse nuchterheid. Echt mooi!
Nog een paar observaties wil ik graag met u delen. Onlangs ontmoette ik de prachtige groep mensen die zorgt voor de Kinderboerderij, ik mocht hen de stadsprijs overhandigen. Wat een bevlogenheid en wat een hart voor deze prachtige plek! Zij leveren een mooie bijdrage aan het leven hier in de stad. En datzelfde doen diverse inwoners op hele verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het organiseren van mooie evenementen waar vele anderen van genieten; ik denk aan de ijsbaan in de binnenstad en de winterparade die door de straten trok. Maar ik heb ook de mensen gesproken die betrokken zijn bij de prachtige nieuwe Moskee in aanbouw. Zij zetten ook dat stapje extra en vervullen een stevige maatschappelijke rol in onze gemeenschap. Deze diversiteit aan inzet is echt een kernkwaliteit.
Wist u dat Almelo vroeger een eigen munteenheid had? Nu wil ik niet voorstellen dat we deze weer als betaalmiddel gaan introduceren. Maar denkend aan al die mensen die zich elke dag inzetten voor onze stad kwam bij mij het beeld op van mensen die elkaar in sociale munt betalen. Die iets extra's doen voor hun straat, hun buurt, de stad. Die klaar staan voor de buurman of buurvrouw die het moeilijk hebben of mantelzorg verlenen aan een dierbare.
"Dat is wat mij betreft ook direct het goud van onze gemeenschap; mensen die het verschil weten te maken voor anderen."
Zoals ook onze hulpdiensten, politie, brandweer en onze mensen in de zorg. Zij zetten zich dag en nacht voor ons in. Redden ons leven, staan naast ons in moeilijke omstandigheden. Ik denk bijvoorbeeld aan het Almelose gezin dat in de nieuwjaarsnacht werd opgeschrikt door een grote brand. Ook voor hen stonden de hulpdiensten gelukkig klaar.
Kunt u zich voorstellen dat de mensen die voor ons klaarstaan, met vele vormen van agressiviteit te maken krijgen in hun dagelijkse werk? Ook nu weer met oud en nieuw. Ik begrijp hier helemaal niets van. Wat mij betreft mogen we deze verruwing nooit, maar dan ook nooit accepteren. En als ik iets zou mogen wensen voor het nieuwe jaar dan is het dat we hen weer koesteren en respecteren, zoals het hoort. Agressief gedrag naar iemand die "gewoon" zijn werk doet is niet normaal!
Natuurlijk kunnen en mogen we onze ogen niet sluiten voor de uitdagingen en de sociale problematiek. De landelijke trend die laat zien dat deze uitdagingen steeds talrijker en groter worden, gaat ook onze deur helaas niet voorbij. Wat ik heb gemerkt is dat vele organisaties in Almelo zich samen met de gemeente volop inzetten om te voorkomen dat mensen tussen wal en schip belanden. Daarbij denken ze verder en doen ze meer dan wat voor de hand ligt. Alleen komen we er steeds meer achter dat er maatwerk per situatie nodig is. Maatwerk dat zich niet altijd verhoudt tot de huidige wet- en regelgeving. Niet iedereen in onze samenleving valt immers binnen gestandaardiseerde protocollen of in een malletje te passen. Als bestuur gaan we dit de komende tijd zeker op landelijke tafels agenderen.
Met een gerust hart is te stellen dat Almeloërs aanpakkers zijn, een stevige ruggengraat- en volop ambitie hebben. Dat merk ik niet alleen in de stad, maar gelukkig ook in de raad, bij mijn dagelijkse collega's in het college en in de ambtelijke organisatie. De ambitie van Almelo was ook voelbaar bij een ontmoeting die ik in december had met een aantal hightechondernemers en kennisinstellingen die samenwerken binnen Hettrix. Verhalen over uitdagingen en kansen. Potentie en struikelblokken.
Als lokale overheid proberen we zoveel mogelijk de omstandigheden te scheppen voor goed ondernemerschap en bedrijvigheid. Samen werken we aan een sterke, veerkrachtige economie voor nu en in de toekomst. Daarbij hoort wat ons betreft ook zeker een goed en breed woningaanbod en het op peil houden van een mooi voorzieningenniveau. Als ook goede verkeersverbindingen, zoals de door ons vurig gewenste Nedersaksenlijn. Zodat Almelo een heerlijcke gemeente is en blijft om te wonen, te werken en samen te zijn.
Daarom investeren we óók bewust in de samenwerking met onze buren Hengelo en Enschede, met de andere Twentse en Duitse buurgemeenten en de provincie. Het is heel goed dat we samen met Enschede en Hengelo onze belangen in Brussel behartigen.
"We hebben allemaal belang bij Twente als sterke regio. Daar zetten we ons ook het komende jaar volop voor in."
En de regio heeft belang bij een sterk Almelo. Hier mogen wij ons bewuster van worden. Almelo is met meer dan 45.000 arbeidsplaatsen nu al een wezenlijk onderdeel van de Twentse banenmotor en heeft de ambitie dit nog veel verder uit te breiden.
Bedenkt u eens wat een enorm positieve impact dat heeft op deze mooie regio. In Almelo is bovendien nog voldoende ruimte voor de groeisprong waar onze nationale economie behoefte aan heeft. Daardoor verbeteren we ook de kwaliteit van de leefomgeving van onze inwoners. We geven mede een significante impuls aan de internationale concurrentiekracht van Nederland. In Almelo worden innovaties bedacht én maken wij deze ook nog eens tot nieuwe producten. Daarmee leveren we een bijdrage aan de Europese economische ambitie naar meer onafhankelijkheid. Almelo draagt bij aan de wereld om haar heen en laat dagelijks zien waarom deze regio meetelt in Nederland.
Tot slot kan ik zeggen dat de afdronk van een ontdekkingstocht door onze gemeente is dat Almelo ontzettend veel te bieden heeft. Een stad die groeit en straalt. Wat mij betreft mogen we wat meer zelfbewust worden en dat nog meer samen uitdragen. En ik zeg bewust 'samen'. We bereiken onze doelen vooral als we elkaar blijven versterken.
Beste Almeloërs, aanwezigen; mede namens de leden van de gemeenteraad, de wethouders en alle medewerkers wens ik u een goed, gelukkig en bovenal gezond nieuw jaar toe!
Op ons heerlijck verrassende Almelo!